dimecres, 6 de novembre del 2013

és una vergonya!


És una vergonya! Amb aquestes paraules va retratar el papa Francesc el fet de la mort, fa uns mesos, de  centenars de migrants prop de l’illa de Lampedusa. I ens va dir: Parlant de pau, parlant de la inhumana crisi econòmica mundial, que és un símptoma greu de la manca de respecte per l'home, no puc deixar de recordar amb gran dolor les nombroses víctimes de l'enèsim i tràgic naufragi succeït avui al mar de Lampedusa. Em surt la paraula vergonya! És una vergonya!
Hi ha moltes coses que són una vergonya i massa vegades el que tots fem –polítics, governants i ciutadans– és mirar capa l’altra banda per tal de no sentir-nos-hi implicats. Aquesta que cita el sant Pare és la més greu i esfereïdora: el mercadeig amb persones i el que encara cap organisme internacional plantegi el tema per trobar solucions per tal d'eradicar l’esclavitud: de la droga, de la prostitució, dels infants, dels migrants…
És una vergonya que els politics només estenyin el cinturon dels altres i al seu hi vagin fent forats nous. En els pressupostos generals de l’estat espanyol hi ha previst un increment del sou dels polítics en un 28,5% per fer front a les eleccions europees mentre van treient pagues extres i rebaixen sous i pensions dels que treballem cada dia.
És una vergonya que els banquers només visquin pel seu negoci, al marge de les situacions compromeses de moltes persones que s’han quedat sense casa però amb el deute de la hipoteca i que les multinacionals esclavitzin persones de països no desenvolupats per fer-les treballar per quatre “duros”.
És una vergonya que en una època amb la crisi que estem passant s’incrementi el nombre de milionaris en 47.000 persones, un 13% més en el període d’un any (estudi de Crédit Suisse).
És una vergonya que un club com el Barça s’aliï amb el règim autocràtic de Qatar (disfressat sota una fundació) per tal que li financiï els projectes esportius quan en aquest país, on només quatre potentats tenen carta de naturalesa, manté la guerra de Síria, esclavitza les persones i les tracta com si fossin gossos (ai!, què dic!, si els gosson els tractem a cos de rei!). Klikeu aquí i veureu el video.
És una vergonya els sous i els privilegis que tenen els polítics arreu del món: ajudes al transport, viatjes gratis en classe vip, dietes diàries, comunicacions gratis al despatx propi i a casa (iPhone, iPad, PC, adsl…), allotjament, no paguen la seguretat soacial… Però centerm-nos a casa nostra. Parlament i govern català, parlament, senat i govern estatal, parlaments i governs de les altres 16 comunitats autònomes, grups parlamentaris, comissions, portaveus, diputacions, un grapat de regidors dels ajuntaments (i segur que em deixo coses). Tot això suma una xifra que ronda les 160.000 persones amb uns sous astronòmics i que no se’ls rebaixen. I si ho fan és a manera testimonial: què se li’n dóna al president de la Generalitat deixar de cobrar una paga extra si cobra 144.000 € (sí, sí, cent quaranta-quatre mil € l’any!, 12.000 € al mes) quan un treballador no mileurista pot arribar als 24.000 € anuals dels que s’han de deduir el pagament religiós de tots els impostos que li pertoquen.
És una vergonya que el Congres dels Diputats hagi refusat (No se admite a trámite) una Iniciativa Legislativa Popular presentada amb més de 500.000 signatures de ciutadans per eliminar els privilegis que tenen els polítics quan deixen d’exercir el càrrec.
És una vergonya que hi hagi la corrupció que hi ha tant a nivell polític i social. I que els bàrbars d’abans no es trobin a l’altra banda de la frontera, sinó que siguin els qui ens governen des de fa temps: una caterva d’ineptes, interessats i egoïstes. I que siguin aquests els qui promouen el macroprostíbul de La Jonquera i els megacasinos de Madrid i Tarragona.
És una vergonya que hi hagi 20 Mlns de persones víctimes d’aquest tràfic i esclavitud: nens, nenes i gent gran obligats a pidolar al carrer, nens i nenes forçats a consumir droga per tal que després en siguin distribuïdors, assassinats dels nens i adolescents que han volgut sortir de l’organització, noies forçades a prostituir-se, gent que ha de fer treballs forçats…
Però hi ha una bona notícia: el papa Francesc que ha sigut qui ha denunciat aquesta situació ha convocat les Acadèmies Pontifícies per tal que estudiïn aquest tema i facin propostes per trobar solucions per aquesta nova esclavitud. S’han reunit 80 persones i ja hi ha un llistat de 49 proposicions que servirà per elaborar una declaració que presentaran al sant Pare que vol fer, personalment, propostes concretes per eradicar el tràfic de persones. Mireu les imatges. És una molt bona notícia.