dilluns, 29 de març de 2021

centenaris

Al llarg dels anys 2020, 2021 i 2022 hi ha hagut, i hi haurà, diferents centenaris de personatges que han deixat una empremta en la història. Alguns més coneguts que d'altres, però tots ells de gran calatge. En recordo alguns.

 

ANY 2020


LUDWIG VAN BEETHOVEN

Bonn, 16 desembre 1770 - Viena, 26 març 1827

250 anys del seu naixement


Músic, compositor, pianista i director d'orquestra. És el primer artista lliure de la història i ha deixat un llegat incommensurable dins el món de la música. Beethoven significa un abans i un després en la història de la música. Canvia la música en si mateixa, trenca les fronteres del seu temps per apuntar camins que trigaran un segle a ser transitats.  Beethoven va contribuir a modelar la manera en què escoltem música per l'evolució del seu geni creador. Escoltar les seves obres és una mena de viatge per la vida interior, ja que hi trobarem ressons d'entusiasme, de dolor, de tristesa, de malenconia, d'esperança i d'un profund amor per la vida.

El món sencer es va bolcar en celebracions de tot tipus malgrat la pandèmia no deixés fer-ho amb tots els honors i s'hagués d'escoltar i veure per internet. El genial músic, autor de "la novena", encara ens sorprèn cada vegada que l'escoltem. 

Vaig publicar al blog dos escrits:

https://tenirelcapclar.blogspot.com/2020/01/beethoven-250.html

https://tenirelcapclar.blogspot.com/search?q=beethoven

 

ANY 2021


DANTE ALIGHIERI

Florència, 29 maig 1265 - Ravenna, 14 setembre 1321

    700 anys de la seva mort


La gran personalitat intel·lectual de 
Dante fa que pertanyi a l’Edat Mitjana i a l’Humanisme i que sigui un filòsof-poeta, un polític i un teòleg.La seva gran empresa lingüística va ser convertir les llengües “vulgars”, en una llengua literària i que fos la llengua d’Itàlia. Va construir un monument de veritable humanisme amb arquitectura medieval i posà les bases de l’italià modern. Ens va deixar una obra cabdal: la Divina Comèdia. Hi ha un abans i un després de Dante en el món literari.

Dante és un home d’una figura tràgica, fruit de la seva implicació política, cultural i religiosa al bàndol dels güelfs blancs. Apassionat, nerviós, violent, perseguit, desterrat, en estat de perpètua protesta, en batalla sense treva contra el món, amb una indignació implacable fins a la medul·la, exiliat, privat dels drets, exclòs d’una amnistia, condemnat a ésser cremat si tornava a la seva estimada Florència… Va haver d'emigrar i s'establí a Ravenna, on va morir.

Ha estat elogiat per molts papes i li han dedicat una Encíclica, Benet XV (1921), i dues Cartes apostòliques, Pau VI (1965) i Francesc (2021). 

He publicat al blog quatre escrits. Tres sobre la seva personalitat i la seva obra i un quart dedicat al centenari.

1 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2012/04/persones-1-dante-alighieri-l-lhome.html

2 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2012/05/persones-1-dante-alighieri-ll-obres.html

3 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2012/06/un-llibre-4-dante-alighieri-lll.html

4 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2021/03/dante-alighieri-700-anys-de-la-seva-mort.html

 

FERNANDO DE MAGALLANES

Sabrosa (Portugal), 3 febrer 1480 - Mactán (Filipines), 27 abril 1521

500 anys de la seva mort

Magallanes ha estat el navegant més gran de la Història. Va iniciar “la gran gesta immortal”, l'aventura més gran de la Història de la Humanitat  que va tornar obsoleta la cosmografia de grecs i romans i va fixar per sempre la mesura de l'òrbita de la terra. Va posar els límits al planeta, va donar la volta al món, obrint el camí pel Mar del Sud, a tocar de l'Antàrtida. Havia trobat les illes de l'especieria, havia tocat l’altre extrem de la Terra, havia guanyat per a la Corona espanyola illes riquíssimes… Molts infidels es van convertir, hi va haver la primera missa, la primera creu… I ho va haver de fer salvant tots els inconvenients derivats de la fam i dels desastres naturals; amb morts, desercions i traïcions dels seus; amb tempestes impetuoses, sense veure el cel ni cares noves durant mesos… i que no va poder culminar, per la seva mort prematura. Va perdre la vida, que no la victòria, en un lloc desconegut i a mans d’una munió d’illencs. 

La “revolució magallànica” va completar la circumval·lació de la Terra i amb ella començà la globalització: persones, comerç i diners viatgen plegats; tot el capital europeu dóna la volta al món; comença el comerç global, la geopolítica planetària, hi ha canvis en el tràfic marítim, el comerç i les finances. Canvia la motivació de l’or i metalls del Nou Món per les espècies d’Orient. Apareix un nou mecanisme de finançament: la col·laboració entre el capital públic (la Corona) i el privat (mercaders castellans) que recuperen els seus diners amb grans interessos.

Es van fer celebracions a Espanya i Portugal però no se li va donar la importància que hauria d'haver tingut. Per una part per culpa de la pandèmia, per altra per motivacions polítiques entre les dues nacions: Portugal pel seu naixement i Espanya per la seva adopció. I també per la figura d'Elcano que es va apropiar de la gesta de Magallanes.

Tinc cinc escrits al blog: quatre on es descriu la seva personalitat i la gesta de la circumval·lació de la Terra i un cinquè pel centenari.

1 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2015/05/persones-3-magallanes-i-os-lusiadas.html

2 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2015/06/persones-3-magallanes-ll-vida.html

3 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2019/06/persones-3-magallanes-iii-el-viatge-tot.html

4 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2019/09/persones-3-magallanes-iv-el-retorn.html

5 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2021/03/magallanes-500-anys-de-la-gesta-immortal.html

 

 CRISTIANISME A FILIPINES

Cebú, 31 de març de 1521. Diumenge de Pasqua

500 anys de la primera missa a terres asiàtiques


El cristianisme 
va arribar a la nació asiàtica en 1521,  gràcies a l'explorador navegant portuguès Fernando de Magallanes. Després d'un perillós viatge, els exploradors  van trobar un tresor en els "cors d'uns simples pescadors" que els van acollir amb cordialitat els desarmaren amb la seva generositat compassió, oferint-los aixopluc, menjar, cures la possibilitat d'enterrar els seus companys morts.

Els nadius van acollir l'expedició amb gran emoció i amabilitat i està molt ben detallada la primera missa celebrada al país el 31 de març de 1521, diumenge de Pasqua, amb una gran creu que la presidia. El 14 d'abril del mateix any  es van administrar els primers baptismes Cebú i tot això es va fer amb esperit d'evangelització i no "a punta depistola". Fou l'inici d'una llarga història d'evangelització.

El Papa Francesc, amb motiu d'aquest aniversari els digué: Han passat cinc-cents anys des que l'anunci cristià va arribar per primera vegada a Filipines. Heu rebut l'alegria de l'Evangeli, i aquesta alegria es veu en el vostre poble, es pot veure en els vostres ulls, en els vostres rostres, en els vostres cants i en les vostres oracions. Les dones filipines són "contrabandistes de fe" perquè allà on van a treballar, també sembren la fe. Aquesta és -permeteu-me la paraula- una "malaltia hereditària", però una joiosa malaltia! Conserveu-la! Porteu arreu la fe, aquest anunci que vau rebre fa 500 anys.

Que l'Església catòlica filipina sigui reconeguda com "una casa de portes obertes, que ofereix esperança i força". Que així sigui, a Filipines  i a tot arreu del món.


MARIANO FORTUNY DE MADRAZO

Granada, 11 maig 1871 - Venècia, 3 maig 1949

150 anys del seu naixement

El geni neix, no es fa, però per tal de forjar-se cal que les circumstàncies li siguin favorables. La genialitat no es pot transmetre de pares a fills per molt que ens hi entestem, però l’entorn de Mariano Fortuny de Madrazova ser tan excepcional que per això va arribar on va arribar.

Recuperar la memòria de Mariano Fortunyde Madrazo és un acte de justícia còsmica. Va ser un artista total. Pintor, inventor, gravador, esteta, pianista, escultor,fotògraf, escenògraf, renovador de la il·luminació teatral, dissenyador de làmpades elèctriques i de mobles, alquimista, industrial, tintorer, teixidor, dissenyador tèxtil de vestits, xals, bosses, catifes i coixins, creador de colors inimaginables amb fórmules secretes, empresari, comerciant, col·leccionista…Va elevar a la categoria d’art el vellut estampat o la seda prisada. Va crear el xal Knososque va lluir Isadora Duncani el vestit Delphosque va vestir Lauren Bacall, Lilian Gisho Peggy Guggenheim: un vestit que només els grans connaiseursreconeixen.

Amb un geni inventiu extraordinari, com els mestres del Renaixement, Mariano Fortuny de Madrazo no es dedicà a una sola activitat, sinó que s'implicà en vàries investigacions ben diverses a la vegada. ComMiquel Àngel, Leonardoo Wagner, tenia la idea de l’artista total, això el marcarà tota la vida i consolidarà la seva personalitat artística. Mariano ensuma, cerca, troba i se submergeix en tot allò que li crida l’atenció. Era el “mag de Venècia”. Un mag de la moda. Encara avui, més de cent anys després, ningú sap com va fer la majoria d’aquestes coses. I tot això abans dels 40 anys! Es va endur el seu secret a la tomba. 

El simbolismel’Art Nouveau i la filosofia wagneriana conformen l’esperit de l’art total que conrearà Mariano i acabarà reclòs a Venècia, la ciutat on el temps està parat, on l’esperit sensible troba lloc i espai per viure i crear al marge del món.

La seva tasca li va reportar moltes distincions i reconeixements a Itàlia, França i Espanya. Però a casa nostra encara continua oblidat.

No sé si se li farà cap homenatge, però encara que sigui oblidat els genis sempre se'ls ha de recordar.

Tinc tres escrits al blog.

1 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2018/04/persones-6-mariano-fortuny-de-madrazo-l.html

2 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2018/05/persones-6-mariano-fortuny-de-madrazo.html

3 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2019/01/persones-6-mariano-fortuny-de-madrazo.html

 

FRANCISCO DE GOYA Y LUCIENTES

Fuendetodos, 30 de març de 1746 - Bordeus, 16 d'abril de 1828

275 anys del seu naixement

Pintor i gravador. La seva obra abasta la pintura de cavallet, el mural, el gravat i el dibuix. El seu estil va evolucionar passant del rococó, al neoclassicisme i d'aquí al preromanticisme. Sempre amb una interpretació personal i original i sempre amb uns trets subjacents de naturalisme. Per Goya la pintura és un vehicle d'instrucció moral, no un simple objecte estètic. Els seus referents van ser Tiépolo, Mengs, Velázquez i Rembrandt.

L'art de Goya és precursor d'algunes  avantguardes pictòriques de segle XX, especialment l'expressionisme i se'l considera un dels grans mestres de la història de l'art mundial. A més, la seva obra reflecteix el convuls període històric en què viu, particularment la guerra de la Independència, de la qual la sèrie d'estampes dels desastres de la guerra és gairebé un reportatge modern de les atrocitats comeses i compon una visió exempta d'heroisme on les víctimes són sempre els individus de qualsevol classe i condició. 

L'obra de Goya inclou uns cinc-cents olis i pintures murals, a més de prop de tres-cents aiguaforts i litografies i centenars de dibuixos. La majoria es conserva en el Museu de El Prado, tot i que també hi ha un bon nombre d'obres a França, especialment en el Museu de Louvre, així com en els de Agen, Baiona, Besançon, Castres, Lille i Estrasburg. 

El 1781 és nomenat pintor de la cort, primer de Carles III i després de Carles IV, monarques tots dos als que va retratar amb freqüència. El 1792 una greu malaltia el va portar a apropar-se a una pintura més creativa i ens va deixar una sèrie de quadrets, en llauna, als que ell mateix denominava LosCaprichos.Amb ells inicia la fase madura de l'obra de l'artista i la transició cap a l'estètica romàntica.Després va tenir un moment veritablement esplendorós: va pintar els frescos de Sant Antoni de la FloridaLa família de Carles IV i les dues Majas

El 1808 va patir una nova crisi a causa de la Guerra de la Independència, d'aquest moment són els quadres l'Afusellament de el dos de Maig, els Desastresi la Tauromàquia

Els últims anys els va passar, malalt, a La Quinta del Sordo, on va decorar les parets amb el que es coneixen com Pintures Negresprimeres manifestacions del caràcter veritablement modern de Goya: un model romàntic per als romàntics; un impressionista per als impressionistes, un expressionista per als expressionistes i un precursor del surrealisme per als surrealistes.

En 1823 la situació a Espanya era insofrible per a ell per la repressió que exercia la monarquia, per la qual cosa decideix abandonar el país i instal·lar-se a França, on moriria en 1828. 

 

El Govern d'Aragó i la Diputació de Saragossa retran homenatge a Goya amb un ampli programa d'activitats, en més de 30 accions programades al llarg de l'any 2021 per tal de reivindicar el seu caràcter universal i actualitzar la difusió de l'obra de pintor. Els actes comprenen tant exposicions com la publicació de llibres i l'organització de jornades i espectacles, dins d'una tasca de difusió del pintor que inclourà així mateix una activitat de recerca i creació al voltant de l'artista. 

L'activitat expositiva, abasta diferents facetes i moments de l'activitat pictòrica de Goya. 

Fuendetodos

Acull exposicions a les tres seus amb què compta el Consorci: Casa Natal de Goya, Sala d'Exposicions Ignacio Zuloaga i Museu del Gravat de Goya. 

Zaragoza

Exposicions al Palau de Sástago, al Museu de Saragossa i al Museu Pablo Serrano sobre les pintures que Goya va pintar a l'església de Fuendetodos i sobre el viatge a Itàlia i la seva influència posterior. 

Osca

Al Museu d'Osca s'inclouen actuacions en termes d'actualització museogràfica així com presentacions de continguts inèdits o singulars. 

D'altra banda, dins de l'activitat de recerca i creació es preparen residències artístiques per posar en relació a Aragó amb Bordeus a través de Goya i l'ampliació del catàleg on-line de Goya. 

Un apartat divulgatiu, abasta des de activitat editorial fins a accions de comunicació, creació de contingut digital, impuls de visites a llocs emblemàtics o actualització de material didàctic.

 En darrer terme, es plantegen altres activitats lligades a àmbits de el temps goyesc, com la música o la dansa, a través d'espectacles creats per a l'ocasió, com de la inclusió de contingut afí en programes i línies existents. 


ANY 2022


SANT IGNASI DE LOIOLA

Azpeitia, 23 octubre 1491- Roma, 31 juliol 1556

500 anys de la seva estada a Manresa


Manresa és una de les ciutats que van marcar profundament la vida de Sant Ignasi. Després de la seva "conversió" decideix anar a Jerusalem embarcant a Barcelona. Per culpa de la pesta s'ha de quedar a Manresa durant un any, entre 1522 i 1523. Aquí va tenir un “rapte espiritual” i una “exímia il·lustració” que li van marcar el camí. Més endavant fundà la Companyia de Jesús.

La precària salut d’Íñigo va fer que l’estada a Manresa fos possible gràcies a l’ajut de diferents famílies i dones devotes –conegudes com “les Ínyigues”– que el van acollir i auxiliar quan estava malalt i mentre feia vida de penitent, però això  no li permetia la solitud que cercava.

El lloc adequat per estar sol i meditar el va trobar en una balma situada sota l’ermita de Sant Bartomeu, a tocar del Pont Vell, de cara el riu Cardener, resguardada del vent fred del nord, amagada entre esbarzers i des d’on es veia la muntanya de Montserrat. Encara avui es poden veure unes creus, suposadament gravades a la pedra pel propi Ignasi, en el lloc on pregava i on va començar a escriure els Exercicis Espirituals

La seva estada a Manresa pot dividir-se en tres períodes: un primer període de calma interior; un segon de malalties i terribles lluites i dubtes, i un tercer de llums, consolacions i il·lustracions divines, que van tenir per objecte el misteri de l'Eucaristia i la Santíssima Trinitat. En aquest període és quan té el Rapte i l’Exímia il·lustració i comença a escriure els Exercicis Espirituals, una manera d'examinar la consciència, amb la finalitat de buscar i trobar la voluntat divina, un "manual d’usuari" per aprendre a resar. El 1537 va a Roma i es queda allí fins la seva mort.

Tinc cinc escrits al blog sobre ell i la Companyia

1 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2016/04/sant-ignasi-de-loiola-l-presentacio.html

2 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2016/04/persones-5-sant-ignasi-de-loiola-ll-la.html

3 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2016/07/persones-5-sant-ignasi-de-loiola-lll.html

4 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2016/10/persones-5-sant-ignasi-de-loiola-lv.html

5 - https://tenirelcapclar.blogspot.com/2017/02/persones-5-sant-ignasi-de-loiola-v-la.html