dimecres, 26 d’agost del 2015

persones 4 - fra juníper l - l'home

Aquest estiu he estat uns dies a Mallorca i he aprofitat per arribar-me a Petra, el poble natal de Fra Juníper Serra, el  famós predicador de l'illa, professor de la Universitat Luliana i apòstol de Califòrnia. El 1749, als 34 anys, va decidir anar a les missions a Amèrica i ni els afalacs de la gent, ni les promeses de càrrecs, ni la pena als seus pares, ni la perillositat de la nova vida el van fer desistir. Va fer l'últim sermó al Santuari de Bonany. A Petra els petrers diuen –en broma– que de Fra Juníper només en saben que hi va néixer i que en va marxar. Si bé fa un temps potser sí que era així, des de fa anys el poble està bolcat amb Fra Juníper i no diguem ara amb l’anunci de la seva canonització: tot Petra respira Fra Juníper.

*               *              *
La canonització de Fra Juníper
La història del continent americà després de la descoberta de Colom i de les posteriors colonitzacions per part de les nacions europees i la cristianització que s’hi dugué a terme, no sempre ha estat aigua clara. Hi ha hagut versions per a tots els gustos, defensors i detractors de tot el que es va fer. Però la història ha de ser objectiva i no podem judicar els fets de fa dos-cents cinquanta anys amb la mentalitat d’avui, no per a poder justificar qualsevol cosa, sinó per ser objectius a l’hora d’emetre un judici i conèixer, de veritat, allò que va passar i allò que no va passar.
Les missions franciscanes
a California (USA)
La figura de Fra Juníper Serra no és molt coneguda entre nosaltres però sí que ho és a Califòrnia (USA) que el consideren un personatge il·lustre. És un franciscà mallorquí del sXVIII que va anar a missionar a Nueva España (l'actual estat de Mèxic) i va acabar predicant a la Baixa i a l’Alta Califòrnia, on hi va fundar 9 missions –de les quals algunes originaren ciutats com San Diego, Los Ángeles (San Gabriel), Santa Bárbara, Monterrey (San Carlos o Carmelo) y San Francisco (Los Dolores)– i que el Papa Francesc canonitzarà el proper mes de setembre, a Washington, pel que es coneix com una “canonització equivalent”, és a dir, sense necessitat d’un nou miracle i degut a la provada veneració poular. Tampoc aquesta decisió no està lliure de polèmica. ¿Què va fer Fra Juníper per merèixer ser canonitzat? El mateix Papa Francesc ho ha explicat: He decidit canonitzar a aquells que van fer una gran labor d’evengelització i que recullen l’esperit evangelitzador de l’Evangelium Gaudium.

Beat Fra Juníper
Portada del llibre del Pare Palou sobre
la vida i fets de Fra Juníper
Fra Juníper va portar sempre una vida molt penitent. Vestit sempre amb el sayal franciscà, calçat amb sandàlies, sotmès, com els seus germans religiosos, a una dieta summament austera –exigida, d'altra banda, per les dures condicions del lloc–, amb la salut gairebé sempre dolenta, arrossegant la cama malalta per camins interminables, aplicant cilicis i disciplines, es va abraçar tota la seva vida a Crist crucificat.
Fra Juníper va estar malalt tota la seva vida, però sempre va prestar a la seva salut una atenció mínima, la suficient per continuar servint Crist en els seus germans. Amb setanta anys, estava tan esgotat per l'asma, el dolor intens al pit, i la inflor de la cama nafrada, que amb prou feines podia amb ell mateix.
Fra Juníper era un home dinàmic, organitzador, tenaç, hàbil negociador amb les autoritats enmig de fortes tensions… Va patir els seus majors sofriments provinents de l'ardor del seu zel apostòlic, a l'haver de suportar, en el seu treball missioner de promoció social, humana i espiritual entre els indis, les interminables dificultats, estúpidament creades per una autoritat civil i militar embolicada amb la maçoneria i pretesament liberal i progressista.
Tomba de Fra Juníper a la missió
de San Carlos Borromeo (Carmelo)
Fra Juníper, el dia de la seva mort, va dir que si arribava al Cel demanaria molt pels religiosos i els indis que deixava en les missions. A la tarda del 28 d’agost de 1784, als setanta-u anys d’edat, després de cinquanta-quatre de franciscà i trenta-cinc de missioner, d’haver fundat nou missions, batejat 7000 indis, viatjat 9000 km, la majoria a peu, va dir: «I ara anem a descansar», es va retirar a la seva cel·la i així es va dormir en el Senyor. Estava a la missió de San Carlos (avui Monterrey) i allí fou enterrat.
El 1934 s’inicià el seu procés de beatificació. El 25 de setembre de 1988 fou beatificat per Joan Pau II i lloà els esforços de Fra Juníper per protegir els indis de l’explotació dels colonitzadors i recordà l’escrit Representación de Serra en 1773 la Carta de Drets dels indis a favor dels indis californians. També digué que ell i els missioners compartien la creença de que l’Evangeli és un assumpte de vida i de salvació i a l’oferir Jesucrist a la gent estaven fent una cosa d’un valor, d’una importància i d’una dignitat immensa i que aquesta convicció els sostenia davant qualsevol vicissitud, desànim i oposició.
Fra Juníper estudiant i professor
Miquel Josep Serra Ferrer  va néixer a Petra (Mallorca) el 1713 i va morir a San Carlos (avui Monterrey, USA) el 1784, als 71 anys. De petit aprèn les tasques del camp (que tan bé li aniran quan arribi a terres americanes) i va a escola al convent de Sant Bernardí de Petra. Als 16 anys va a estudiar a Palma, com a novici, al convent de Jesús i al de Sant Francesc. Als divuit anys professà de religiós franciscà i es va canviar el nom pel de Ginebró (Juniperus, en llatí) i als 24 es va ordenar de sacerdot. Va escollir aquest nom per imitar l’humil i estimat company de Sant Francesc, Juníper d’Assis, a qui anomenaven el joglar de Déu, de qui el sant d’Assis deia: Tan de bo tingués un bosc de Junípers!, i a qui santa Clara el volgué al seu costat quan s’acostava la seva mort.
Segell d'Espanya
Fra Juníper començà a ensenyar Filosofia al convent de Sant Francesc, a Palma i a predicar per tota l’illa i ho feia d’una manera i amb uns esquemes tan senzills que arribava a tothom. Continuà els estudis de teologia, a la Universitat Lul·liana, on es doctorà el 1742, i en regentà la càtedra de Teologia Escotística del 1744 al 1749.
Fra Juníper era un frare il·lustre, docte, amb molta formació i fama per tota l’illa, reconegut pels seus sermons i classes. Del seu ensenyament filosòfic al convent de Sant Francesc, es conserva un recull de sermons del 1744 en català dialectal, Compendium scoticum, que restà inèdit fins fa poc. Els seus sermons de predicació estan editats en un llibre en 4 toms.
Recordant a Fra Juníper
A Petra (Mallorca)
Plaça dedicada a
 Fra Juníper (Petra)
Al centre del poble hi ha la Plaça de Fra Juníper amb una estàtua dedicada al beat; a la Placeta del Convent de Sant Bernadí hi ha un monòlit amb ceràmiques; un carrer amb el nom de carrer de Juníper Serra; un carrer amb el nom de carrer de Califòrnia; un carrer amb ceràmiques que reprodueixen cada una de les missions, i al santuari de Bonany hi ha una creu que recorda l’acomiadament de Fra Juníper del poble.
Museu – És al mateix convent se Sant Bernadí i està dedicat a exposar objectes de culte i a recordar les missions californianes del beat Juníper.
La casa natal – Restaurada el 1932. Avui és un museu dedicat a la seva figura i obra i propietat de la Fundación Junípero Serra.
Associació d’Amics de Fra Juníper – Existeix des de 1958
Ceràmica a Petra
Museu i Centre d’estudis Juníper Serra – Construit, de nova planta, el 1958 per l’Associació d’Amics de Fra Juníper.
Fundación Junípero Serra – Creada el 2002 per l’Ajuntament de Petra, Rotary Club, Associación de Amigos de Fray Junípero Serra, Sección Juniperiana del Círculo de Bellas Artes de Palma, Comunitat Franciscana de Petra y la Parròquia de San Pere de Petra.
A Califòrnia (USA)
Estàtua de Fra Juníper
al Capitoli de Washington
Califòrnia considera a Fra Juníper un “pare de la pàtria”, el California's apostle,  San Francisco el va declarar "ciutadà honorari", i en el Hall of Fame la galeria del Capitoli de Washington on hi ha les estàtues de personatges il·lustres –aquells que han estat importants en la curta història dels Estats Units, que representen els diferents estats de la Nació, i que cada estat només pot proposar dos noms–, el 1931 l’estat de Califòrnia va elegir Fra Juníper perquè el representés i la seva estàtua es troba al passadís central. És un dels pocs personatges de la galeria que no és nordamericà.
A principis del sXX la Califòrnia dels Estats Units va arreglar el Camino Real de casa seva, el llegendari recorregut de gairebé 1000 km que enllaçava el rosari de les vint-i-una missions de l’Alta Califòrnia fundades pels franciscans –les nou primeres fundades per Fra Juníper– i que va des de San Diego de Alcalá fins a San Francisco Solano, a Sonoma. Es va restaurar cada una de les missions, ho han convertit en un lloc de peregrinatge i en algunes missions encara mantenen serveis religiosos.
Placa que recorda el Camino Real
La bibliografia més extensa sobre Fra Juníper és a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units. La millor biografia és l’escrita pel Pare Francesc Palou Relación histórica de la vida y apostólicas tareas del venerable Fay Junípero Serra, y de las misiones que fundó en California Septentrional, y nuevos establecimientos en Monterrey. Francisco Palou. México, 1787. [The Life of Father Junipero Serra. Rare Book and Special Collections Division. Library of Congress].
A Mèxic
Segell editat a Mèxic - 1969
A Mèxic, on hi va dedicarla major part de la seva missió d’ajuda als pobles indígenes, hi ha pocs testimonis visibles de la seva memòria. Hi ha una estàtua seva, juntament amb altres, a la Plaza de los Fundadores, a Querétaro i una altra estàtua erigida pel Club Serra, a un jardí, a la nova basílica de Guadalupe. També es va editar un llibre el 1943: Fr. Junipero Serra. Civilizador de las Californias.

Totes les entrades