dimarts, 8 de setembre del 2015

persones 4 - fra juníper lll – les missions

Les 9 missions fundades per Fra Juníper
No faré una exposició detallada de cada una d’elles ja que seria inacabable. Afegeixo un enllaç on podeu veure la tasca missionera dels franciscans i de Fra Juníper en aquesta zona de l’Alta Califòrnia i les 21 missions, una a una, fundades per ells.
Les missions franciscanes (klika aquest enllaç i les veuràs)
Les cinc primeres missions
La primera de totes va ser San Diego de Alcalá, el 1769. El 1770 va fundar San Carlos Borromeo, també anomenada Carmel, avui Monterrey, per passar per allí el riu Carmelo. El 1771 va fundar San Antonio de PaduaAquest mateix any 1771 funda la missió de San Gabriel, que donarà lloc a la ciutat de Los ÁngelesEl 1772, San Luis Obispo.
Les quatre darreres
Amb tota aquesta tasca que feien els franciscans amb els indígenes, les relacions de Fra Juníper amb les autoritats civils i militars foren de conflictes continus per la manera que uns i altres tenien de tractar aquelles persones, ja que alguns militars i colons espanyols els tractaven malament i violaven les dones. Fra Juníper defensà sempre la dignitat humana dels indígenes i va ser un pare i protector per a ells, per això als governadors no els hi agradava la manera com progressava la tasca dels missioners entre els indígenes i es ficaven amb la seva manera d’actuar. 

Davant aquesta situació i amb la dificultat per fer noves missions, el 1772 Fra Juníper va anar a Mèxic per tractar aquest tema amb el Virrei Bucareli per tal de defensar els indígenes contra l’actuació del capità i governador, el català Pere Fages i la dels caps militars de la zona. Redactà l’informe Representación sobre la conquista temporal y espiritual de la Alta Califòrnia (coneguda com Representación de 1773) que ha estat qualificat com una Carta de Drets dels indis. En aquest informe demanava la destitució de Pere Fages com a governador, cosa que va succeir, i va tornar amb una solució favorable per als indis. Aquesta actitud la mantingué fins al final de la seva vida. Després d’aquesta anada a la capital continà amb les fundacions.
El 1776 San Juan de Capistrano que esdevingué molt important per la tasca que hi feren tant agrícola (cereals i vi) com industrial (forja).
El 1776 fundà Los Dolores, que va donar lloc a la ciutat de San Francisco.
El 1777 Santa Clara.
El 1782 la darrera, San Buenaventura, avui la ciutat de Ventura

¿Per què posà aquests noms a les missions?
Façana del convent de
Sant Bernardí
Vista de l'església del convent amb
l'altar principal i les capelles laterals
El convent de Sant Bernardí, a Petra, és el convent franciscà on va estudiar Fra Juníper de menut, té un temple d’una nau, i cinc capelles laterals, a banda i banda. El presbiteri té un retaule presidit per una preciosa talla de la Immaculada. Als laterals hi ha unes escultures de sant Joan de Capistrano i sant Jaume de la Marca i a l’àtic una de sant Bernardí, titular del temple. Les capelles laterals estan dedicades a les Ànimes o del Sant Crist, a santa Clara, a sant Antoni de Pàdua, a la Mare de Déu dels Àngels, a sant Bonaventura, al naixement a Betlem, al beat Ramon Llull (amb una pintura de sant Lluís de Tolosa, bisbe), a sant Francesc d’Assís, a sant Diego de Alcalá, i a de Santa Rosa de Viterbo rodejada dels tres arcàngels: San Miquel, Sant Gabriel i Sant Rafael. Tots els sants, excepte Ramon Llull, són franciscans.
Els noms que Fra Juníper va posar a les missions (els que estan en cursiva), són alguns dels noms dels sants que hi ha representats a l’esglesia del convent de Sant Bernardí que Fra Juníper recordava de petit quan estudiava al convent i que veia, probablement, cada dia. Per això va decidir escollir aquests noms per posar-los a les nou missions fundades per ell i així recordar el seu origen petrer. El primer bateig que va fer a San Carlos va imposar el nom de Bernardino de Jesús, i ja a la seva vellesa va batejar una nena amb el nom de Maria del Buen Año: no podia oblidar l'escola on va estudiar, Sant Bernardí, ni on va predicar durant molts anys, el Santuari de Bonany.
I ¿qui eren aquests sants titulars de les missions?
San Diego de Alcalá, franciscà espanyol (1400-1463)
San Carlos Borromeo, cardenal i bisbe de Milà, italià (1538-1584). És l’única missió de Fra Juníper que no porta un nom franciscà, però probablement l’utilitzés per la nomenada que va agafar en l’aplicació de les normes del Concili de Trento, per la seva preocupació per la formació dels sacerdots, per l’atenció a la joventut, la creació d’obres de beneficiència, la renovació de la curia i la seva extraordinària actuació en la pesta de Milà
San Antonio de Padua, franciscà portuguès (1192-1231)
San Gabriel Arcángel
San Luis Obispo, bisbe, franciscà francès (1275-1298)
San Francisco de Asís (Los Dolores), fundador dels franciscans, italià, 1182-1226
San Juan de Capistrano, franciscà italià (1386-1456)
Santa Clara de Asís, franciscana italiana (1193-1253)
San Buenaventura, franciscà italià (1218-1274)

La resta de missions
Un cop mort Fra Juníper els franciscans continuaren la fundació de missions a Califòrnia fis a vint-i-una. Foren aquestes:
1786 - Santa Bárbara (275-306, patrona dels soldats). És l’única missió de la cadena de Califòrnia encara sota el control dels franciscans sense interrupció des de la seva fundació. Avui Santa Bárbara.
1787 - La Purísima Concepción
1791 - Santa Cruz
1791 - Nuestra Señora de la Soledad
1797 - San José
1797 - San Juan Bautista
1797 - San Miguel Arcángel
1797 - San Fernando Rey de España. (1195-1252)
1798 - San Luis Rey de Francia. (1214-1270, terciari franciscà)
1804 - Santa Inés (291-304, patrona de les adolescents)
1817 - San Rafael Arcángel
1823 - San Francisco Solano. (1549-1610, franciscà espanyol)

El proper 23 de setembre, al Santuari Nacional de Washington, el Papa Francesc canonitzarà Fra Juníper, l’apòstol de Califòrnia. Veus a favor i en contra s’ha aixecat per aquesta canonització, fins i tot hi ha hagut qui ha proposat substituir l’estàtua del Saló de les Estàtues per un altre personatge, però el que no es pot oblidar –i si es coneix la història amb profunditat, rigor i objectivitat, només es pot lloar– és la tasca d’humanització que va fer Fra Juníper per aquestes contrades entre els indígenes de Mèxic i Califòrnia, tal com va dir el Papa Francesc al decidir canonitzar-lo: He decidit canonitzar a aquells que van fer una gran labor d’evangelització i que recullen l’esperit evangelitzador de l’Evangelium Gaudium.

Entrades anteriors