dimarts, 14 de novembre del 2023

el vuit de la seu o la festa de la llum


El Vuit de la Seu o també La Festa de la Llum és un fugaç i espectacular joc de llum que proporcionen a la Catedral de Mallorca La Seu o la Catedral de la Llum com també se l'anomena el sol i les dues grans rosasses de la catedral.

La catedral

Després que Jaume I, l'any 1229, conquistés la capital de l'illa, la Madina Majurqa, va ordenar la consagració de l'antiga mesquita major a la Mare de Déu com a temple per al culte cristià i també la construcció de nova planta d'un altre temple que fos conforme a l'estil d'aquella època, aprofitant part de l'espai de l'antiga mesquita. Però no va ser fins el regnat de Jaume II (1276-1311) que es va començar la construcció de l'edifici que coneixem avui dia.

La Catedral de Mallorca és un temple d'estil gòtic llevantí o mediterrani, d'influències nord-europees, amb planta basilical i tres naus, la central molt més alta que les laterals, de 44 metres d'alçada interior. És la tercera més alta d'Europa. Va començar la seva construcció al segle XIII i es va concloure a mitjans del XVII. És l'única construïda a tocar de la mar, sobre les muralles que protegien la ciutat. La porta principal es troba a la façana sud, la que dóna al mar, coneguda com el Portal del Mirador.

El 1370 es va construir la rosassa, coneguda com Ull del gòtic, de gairebé 14 metres de diàmetre, amb 1.115 vitralls de colors groc, blau, verd i vermell i amb una superfície de gairebé 150m2. Té dibuixada una estrella de David formada per 24 triangles. És una de les més grans d'Europa i està situada sobre el presbiteri central i no als peus de la nau com és habitual.

El 1498 es finalitza la torre del campanar amb nou campanes i s'incorpora l'espai fins als dos portals: el del Mirador i el de l'Almoina. A principis del segle XVI es va iniciar la construcció del recinte del cor. El 1570 es decideix la finalització de la construcció de la Catedral amb la façana principal i el portal major i s'acaba el 1601: tenia 7 rosasses! Durant els segles XVII i XVIII el barroc envaeix l'interior de la Catedral, en forma de retaules, pintures i escultures.

El segle XIX la fàbrica està malmesa i s'agreuja pel terratrèmol de 1851: cau una torre de la façana i l'altra queda mig enderrocada. Es fa una restauració monumental de la catedral amb una nova façana principal d'estil neogòtic. De les 7 rosasses que tenia ara en queden cinc.


A la primeria del segle passat Antoni Gaudí va adaptar l'espai interior de la Catedral recuperant espai pels fidels: va treure el cor del centre i el va col·locar als laterals, va treure el retaule major gòtic, va fer més obertures de vidre, va posar llum elèctrica i va dissenyar el baldaquí de l'altar major per fer-lo de ferro forjat, vidre i ceràmica. No es va arribar a fer mai i hi van deixar l'actual, que és la maqueta que es va fer de model.

El 1949 s'inicien les obres per construir el Passeig Marítim i el 1970 es va decidir fer un llac d'aigua salada a tocar de les muralles perquè la Seu continués estan a tocar de la mar. És el Parc de la Mar.

 

El Vuit de la Seu

El Vuit de la Seu o la Festa de la Llum és un espectacle de llum i color que es genera a l'entrar la llum del sol per la rosassa que hi ha sobre el presbiteri i projectar-se, sobre la paret oposada, sota la rosassa de ponent. Des que comença a entrar el sol fins que surt dura uns 30 minuts, però l'exacte sobre-posició de les dues rosasses formant un vuit perfecte és d'uns instants.

Aquest espectacle es pot contemplar dos cops l'any: el 2 de febrer i l'11 de novembre Cada any els mateixos dies i a la mateixa hora. I què és el que passa per celebrar-ho així?

Aquests dos dies la llum del sol entra per la monumental rosassa de l'altar major, a la façana d'orient, travessa els seus 1.115 vitralls, creua la nau de la Seu i es projecta, en un espectacle de llum i color, sobre la part interna de la façana de ponent, just sota l'altra rosassa creant amb aquesta un vuit perfecte. És el Vuit de Llum o el Vuit de la Seu. Això no passa a cap altre catedral. I no se sap exactament perquè passa, però els qui ho han estudiat diuen que la catedral té una orientació especial: 120º al sud-est, cap a la sortida del sol en el solstici d'hivern.

A la seqüència de les fotos es veu com enguany el Vuit de la Seu ens ha fallat en el moment més emblemàtic: un nígol gros i negre s'ha interposat davant del sol i tota la gent de dins, plena de gom a gom la Catedral, ha quedat a l'ombra durant el poc temps que quadrava el vuit. A sota tal com l'hauríem d'haver vist. Haurem de tornar per La Candelera.

I si voleu una altra curiositat sobre l'efecte del sol a la catedral aneu al Museu d'Es Baluard durant el solstici d'hivern, pels voltants de Nadal. Durant uns vint dies es pot contemplar la sortida del sol a través de les dues rosasses principals de la catedral: un espectacle calidoscòpic que es va descobrir fa uns 10 anys.

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada