divendres, 20 d’abril del 2018

europa V: …democràtica?

One of Us, ¿te'n recordes? Gairebé vam arribar a 2 milions de signatures  recollides a tot Europa! Una ICE (Iniciativa Ciutadana Europea) impulsada no pels polítics, sinó per la societat civil. Dotzenes d'associacions i milers de voluntaris vam treballar a títol personal per recollir signatures a tot Europa per tal de demanar la prohibició del finançament europeu de programes que impliquin la destrucció d'embrions i fetus humans, ¿te’n recordes? Iniciada a l’inici del 2012, aquesta ICE, One of Us, va ser la major iniciativa ciutadana en la història de la Unió Europea (UE) i que va rebre la certificació preceptiva del Parlament de Luxemburg per tramitar-la. ¿Hi vas participar, tu?


Amb l’instrument de les ICE la UE vol escoltar els ciutadans d’Europa per tal que hi hagi una major “democràcia participativa”. És un instrument de democratització de la UE, que vol apropar la Unió als ciutadans. Va ser introduït pel Tractat de Lisboa en 2007 i pel Reglament 211/2011 del Parlament Europeu i del Consell de la Unió.
Inicialment la Comissió encarregada de tramitar les ICE va admetre l'admissibilitat de l'ICE One of Us. Malgrat tot One of Us va haver de superar el dèficit democràtic d'una Unió que, des del seu origen, va deixar el monopoli de la iniciativa legislativa al poder "burocràtic" de la Comissió Barroso que, fent-se jutge de la oportunitat política de tramitar o no la proposta legislativa i davant l’èxit de la iniciativa de One of Us, la Comissió va ignorar amb hipocresia el veritable propòsit de la proposta i fent una acció d’abús de poder, es va negar a tramitar a la iniciativa en defensa de la vida humana.
Si s’admet a tràmit, ¿per què no es tramita? ¿Per què deixar que els ciutadans europeus facin l'esforç d'obtenir dos milions de signatures de suport a una ICE si la Comissió té un poder arbitrari per refusar en última instància la proposta?
One of Us va impugnar aquesta decisió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. L'audiència es va dur a terme el 16 de juny de 2017 i la sentència s'emetrà el dilluns que ve, el 23 d'abril de 2018. És una extraordinària oportunitat per revisar aquest important cas.
A l'impugnar la decisió de la Comissió davant del Tribunal General, One of Us invita als jutges a fer efectiu el mecanisme de l’ICE en reconèixer que la decisió de la Comissió pot estar subjecta a revisió judicial. En aquest cas, el Tribunal té l'oportunitat de democratitzar la Unió Europea en posar fi al monopoli de l’ICE que gaudeix la Comissió Europea.
Les diferents posicions que el Tribunal podria adoptar són les següents:
1. Si el Tribunal declara efectiva la negativa de la Comissió a complir l'ICE, confirmarà el monopoli de la Comissió i li reconeixerà la facultat per desestimar, sense cap recurs possible, les iniciatives aportades per milions de persones. Aquest instrument de democràcia participativa seria fictici, seria una il·lusió democràtica.
2. D'altra banda, si els jutges consideren impugnable l'acció de la Comissió i, per tant, acorden prendre una decisió sobre el fons de la qüestió, llavors donaran una eficàcia real al mecanisme de l’ICE. Això seria una profunda commoció institucional per a la UE: la Comissió Europea perdria el monopoli d'iniciativa legislativa i estaria obligada a compartir-la amb els ciutadans europeus, sota el control del Parlament Europeu. One of Us hauria aconseguit una gran victòria, però no definitiva, ja que la Comissió podria ap·pelar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada