dimarts, 19 de juliol del 2016

un llibre 8 - els dimarts amb morrie

Vaig descobrir Mitch Albom llegint Els dimarts amb Morrie. Mitchell David Albom (1958) va néixer a New Jersey (USA) i es va graduar en Sociologia a la universitat de Brandeis, Mass. Amb el títol a la butxaca decideix que vol ser músic, cosa que ja feia mentre era estudiant. Toca el piano a clubs nocturns dels USA i Europa. Torna als USA, s’estableix a New York i treballa per la indústria musical, composa i forma algunes bandes musicals.
S’adona que té qualitats per escriure, torna a la Universitat de Columbia i es gradua en Periodisme mentre continua tocant el piano per sobreviure. S’especialitza en periodisme esportiu i treballa en diferents periòdics. La seva columna esportiva al Detroit Free Press i després una altra d’opinió el van fer popular. Ha estat premiat més de dues-centes vegades per les seves columnes periodístiques.
El primer llibre el va escriure el 1989, als 31 anys. Era una biografia d’un llegendari entrenador de futbol americà: Bo Schembechler. Èxit de vendes. El segon, el 1994, als 36 anys, va ser una història dels inicis de l’equip de bàsquet de la Universitat de Michigan. Segon èxit de vendes.
El 1995 Morrie Schwartz, antic professor de Sociologia de Mitch a la Universitat de Brandeis, està afectat d'una malaltia terminal, l'ELA, i és entrevistat al programa Nightline, de la cadena de TV ABC, on parla de Lliçons sobre la vida. Mitch veu l’entrevista i recorda el seu vell professor. Decideix anar a veure’l i es tornen a trobar, cada dimarts, en un suburbi de Boston per parlar de la vida i la mort.
Mitch “assisteix” a un curs molt especial que li “impartirà” el seu vell professor, un curs en el que parlaran de tots els temes de l’existència i gràcies al qual Mitch arribarà a entendre el veritable sentit de la vida. Les últimes classes de Morrie ensenyaran a Mitch el valor de les paraules, la riquesa de les emocions i el plaer de la ironia, però, sobretot, la dignitat de què es pot ser capaç davant l’adversitat.
Els dimarts amb Morrie (Tuesdays with Morrie, Martes con mi viejo profesor, en castellà), conta aquesta historia real, profundament humana, és un testimoni extraordinari, un magnífic relat, molt senzill però intens, que porta a reflexionar sobre les profundes veritats de la vida: l’amistat, l’amor, el perdó, la mort… Es una veritable lliçó de vida per a tots, un relat directe, emocionant i captivador que ha colpit la consciència de milions de lectors i que explica amb senzillesa el curs natural de la vida.
Mitch vol ajudar Morrie a pagar les despeses mèdiques de la seva enfermetat i decideix publicar les converses que ha tingut amb ell al llarg d’aquestes setmanes. Després de moltes negatives va trobar un editor que li va publicar 20.000 exemplars del llibre. La sorpresa va ser per a tots ja que de la incredulitat inicial de pensar que no era una història per a publicar va arribar a estar al primer lloc de la llista de supervendes del New York Times durant 205 setmanes! S’ha traduit a 41 idiomes, ha venut 15 milions  d’exemplars i és el llibre de memòries més venut de la història: Mitch va poder pagar les despeses del seu professor.
Però Mitch Albom no es va quedar aquí, sinó que va crear una fundació Tuesdays with Morrie Foundation per ajudar persones necessitades. Mitch continua composant i tocant en una banda de música, Rock Bottom Remainders, formada per escriptors com Scott Turow (Presunto Inocente), Amy Tan (El club de la buena estrella), Stephen King (Carrie), Ridley Pearson (Undercurrents) i Dave Barry (premi Pulitzer 1988) per tal de recaptar fons per projectes relacionats amb nens necessitats a tot el seu país.

Tot un personatge.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada